‘Het is vijf voor twaalf, of was het nu vijf over twaalf?’ 

Het betreft een veel gebruikte uitdrukking in het bewindvoerdersvak. Ik moet bekennen dat ik deze uitdrukking ook zo nu en dan gebruik, maar de betekenis eigenlijk niet meer helemaal helder heb. Een paar minuten Googlen levert het volgende op:

"Om 12 uur breekt er een crisis uit en het is nu bijna te laat" 

Uiteindelijk brengt dit me ook op de uitdrukking te elfder ure ('op het laatste moment', 'als het bijna te laat is'). Deze uitdrukking slaat terug op de bijbel. Het elfde uur verwijst naar vijf uur in de namiddag. De Joodse werkdag liep namelijk van zes uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. Na het elfde uur begon dus het laatste uur van de werkdag - het was zo ongeveer het laatste moment waarop een werkdag kon beginnen. Zo kon te elfde ure de betekenis 'bijna te laat' of 'nog net op tijd' krijgen. 

Nu snap ik ook gelijk weer waarom we deze uitdrukking zo vaak gebruiken in ons vak. 

Het komt namelijk voor dat mensen zich bij ons melden en er eigenlijk al sprake is van een vorm van crisis:

- Gas Water Licht is of wordt binnenkort afgesloten

- Staat inmiddels geregistreerd als wanbetaler van de zorgpremie (wat ook nog eens betekent lage dekking, hoge premie!)

- Er is een aankondiging van uit huis zetting op de mat gevallen.

Zoals ik in mijn vorige blogpost 'A new life' al schreef zijn er allerlei oorzaken te bedenken waardoor iemand zoiets ogenschijnlijk simpels als het beheren van je financiën niet meer kan. Veelal heerst er toch een vorm van schaamte waardoor we trachten het zelf op te lossen. Het vullen van het ene gat met het andere bijvoorbeeld. Dan kopen we de kleding maar op afbetaling bij de wehkamp. En de huur deze maand? Die betalen we maar een keer niet en proberen we later met een regeling wel af te bouwen, niet rekening houdend met de extra kosten (rentes of boetes) die alleen maar extra op het maandbudget drukken. 

Soms zelfs zo erg dat er dus al sprake is van een crisis situatie. Zonde als je het mij vraagt, want door eerder hulp te vragen en eerlijk te zijn over je situatie kan erger vaak voorkomen worden. Als bewindvoerder zijn er mogelijkheden om deze spreekwoordelijke klok terug te draaien maar ook wij kunnen niet toveren. 

Het moraal van dit verhaal? Voorkom dat die klok vijf voor twaalf slaat. Zorg voor inzicht en overzicht. Lukt dat niet? Vraag om hulp. Je hoeft niet alles zelf te kunnen.  

Op de site van het Nibud staat bijvoorbeeld een handige tool voor het bijhouden van een kasboek.