Het is vrijdagmiddag 18:00 uur, ik zit in de trein onderweg naar Amersfoort vanuit Rotterdam. Een prima verbinding. Ik heb nu bijna een jaar gewerkt in Pernis Rotterdam en reis naast de auto af en toe ook met de trein, Amersfoort - Utrecht - Gouda - Rotterdam Alexandrium - Rotterdam Centraal. Overstap op de trein naar Schiedam Centraal om daar de metrolijn naar de Akkers te pakken. Dit zijn vier haltes en we zijn in Pernis.

Al met al ben je er 1,5 uur zoet mee. Een krantje lezen, administratie bijwerken of een whatsapp conversatie voeren, zo kom ik die tijd wel door. Maar waar ik me toch elke keer weer over verbaas zijn die kosten. Een ritje heen en terug kost toch snel € 30,- Als ik me dan besef dat sommige cliënten het met € 50,- per week moeten doen, zijn ze toch wel aardig beperkt in hun mobiliteit. Zelf heb ik me al vaker verdiept in de mogelijkheden hier wat op te besparen. Maar die zijn er voor mij eigenlijk niet echt.

Meestal werk ik 3 dagen in Pernis en de rest in Amersfoort. Een trajectabonnement Amersfoort - Rotterdam kost € 324,- per maand, met mijn reguliere kosten (27,60 per retour NS) kom ik uit op gemiddeld zo'n 358,80 per maand (op basis van 3 dagen in de week). Ik zou dan dus iets goedkoper uit zijn, maar zit dan wel aan de trein vast. En dat kan niet, want de auto is nodig om van Pernis naar de rechtbank te verplaatsen en naar de cliënten. Maar goed dat zijn details. Gelukkig komt mijn opdrachtgever me deels tegemoet in de reiskosten.

Toch zet het me aan het denken, informeer ik mijn cliënten altijd wel goed in de mogelijkheden. Is dit eigenlijk wel mijn taak?

Natuurlijk is dat mijn/onze taak als bewindvoerder. We verstrekken extra reisgeld als dit nodig is, maar daar moet dan wel budget voor zijn, wat er dan vaak weer niet is.

Na wat uitzoekwerk blijken er meer opties te zijn voor mensen die het, om welke reden dan ook, het net iets minder hebben.

OV:
* Vrij Reizen / 65 plus.
In sommige gemeentes kunnen mensen met een laag inkomen (bijstandsniveau) en mensen met een leeftijd van 65+ aanspraak maken op een vrij reizen kaart. Voor bijvoorbeeld de plaatselijke bus dienst of de metro en tram. Toch de moeite waard o dit uit te zoeken.

* Dal uren
Reizen in de dal uren. Als het lukt, dan is reizen buiten de spits misschien een optie. Ik was verbaasd over hoeveel dit scheelt bij bijvoorbeeld de NS. Voor € 99,- reis je onbeperkt in de daluren en het weekend. Daarnaast krijg je ook nog eens de 40% korting voor maximaal 3 medereizigers in de daluren

De daluren zijn op werkdagen tussen 09:00 uur en 16:00 uur en tussen 18:30 uur en 06:30 uur en in de weekenden en op feestdagen de hele dag.

Auto:
Ook als je zelf geen auto hebt zijn er genoeg initiatieven die er voor kunnen zorgen dat je toch gebruik kan maken van een auto.

* Carpool
Een carpoolwebsite pur sang.
www.blablacar.nl

1. Vind een rit
"je hoeft enkel je plaats van vertrek en aankomst in te geven met de reisdatum en dan kies je een bestuurder die dezelfde richting uitgaat."
2. Neem contact op
"Klik op de knop 'Boeken' of 'Boeking aanvragen' om online je zitplaats te boeken en te betalen."
3. Reis Samen
"Wees op tijd op de ontmoetingsplaats. Je betaald aan de bestuurder rechtstreeks of vooraf online.

www.karzoo.nl

Vergelijkbaar met blablacar. Tijdens het schrijven van deze blog had de van origine franse site nog wat problemen. Maar het principe is hetzelfde als bovenstaand.

* Huren, maar dan anders.
"Auto huren bij je buren". Mooier kan ik het niet omschrijven. Het komt er simpelweg op neer dat je een auto kan huren uit je nabije omgeving. Wie weet heeft de buurman of buurvrouw hem wel beschikbaar staan. Wel zijn de benzinekosten voor je zelf 😉
www.snappcar.nl

Snappcar geeft zelf de volgende voordelen aan:
- All risk verzekerd.
Je bent automatisch via Snappcar verzekerd. Ook de medepassagiers zijn verzekerd.
- 24/7 hulp bij pech
Het support team van Snappcar staat altijd klaar. Als het nodig is zorgen ze voor ondersteuning of vervangend vervoer, in heel Europa.
- Veilige community
SnappCar controleert altijd zorgvuldig de identiteit en online gegevens van elke nieuwe gebruiker. Zo houden ze (zo zeggen ze zelf) de community betrouwbaar.
- Financieel aantrekkelijk
Huren via Snappcar is 30-50% voordeliger dan huren bij een reguliere verhuurmaatschappij of traditioneel autodelen. Aldus Snappcar.

"Een auto als het jou uitkomt".
www.greenwheels.nl

Greenwheels gaat nog net even een stapje verder. Je neemt een abonnement a la NS. maar krijgt hiervoor een auto. Althans een aantal ritten.
Hoe het werkt?
Op ruim 1.700 goed bereikbare locaties staan deelauto's klaar voor jou. Je kunt ze ophalen en terug brengen wanneer je maar wilt. Dat scheelt een hoop gedoe (aldus greenwheels). Want zo hoef je nooit meer na te denken over verzekeringen, wegenbelasting, parkeren of onderhoud. En het is een stuk milieuvriendelijker.

Een vriendin van me gebruikt sinds kort greenwheels (hiervoor heeft ze nooit een auto gehad). Wat ook hier weer op gaat; zodra je de beschikking hebt ga je het gebruiken. De auto is dus snel gepakt waardoor de kosten toch ongezien weer kunnen stijgen. Neemt niet weg dat dit soms een prima oplossing kan zijn.

Hoef je minder ver? Neem dan gewoon de fiets of de benen wagen.

Inmiddels rijden we Amersfoort binnen er klinkt een vrolijke stem (zeker vrijdagmiddag ;)) door de speaker. ‘Amersfoort Centraal mensen, we rijden nu Amersfoort Centraal binnen. Dit is tevens onze eindbestemming. Vergeet niet uit te checken! En bedankt voor het kiezen van de NS.’ Ik denk bij mezelf… Had ik keuze dan?